De tulpenvelden staan volop in bloei. Dat is een goed teken. Want de bloei is erg belangrijk voor de tulp en de bolontwikkeling van de tulp. Van dit mooie moment wordt ook al enkele jaren gebruik gemaakt van de mogelijkheid om iedereen kennis te laten maken met de tulp. Daarom wordt er jaarlijks de tulpenpracht bij nacht georganiseerd waarbij verschillende telers van tulpenbollen de handen ineen slaan en een route wordt uitgestippeld langs bloeiende tulpenvelden om mensen kennis te laten maken met de tulp.
Maar waarom moet een tulp bloeien en een lelie absoluut niet? De simpele en meest belangrijke reden is dat voor de bolontwikkeling van een tulp de bloem moet bloeien om de bol te kunnen ontwikkelen en bij een lelie kost het laten bloeien alle energie van de bol waardoor deze geen goede groeiontwikkeling door zal maken. Andere zaken waarom het van belang is om de tulpenbol te laten groeien is om een goede selectie te kunnen maken en de gezondheid van het gewas te kunnen beoordelen. Na de bloei is het zaak om zo spoedig mogelijk te beginnen met het zogenaamde koppen van de tulpen. Op deze manier komt de stengel bloot te liggen en vloeien de sappen naar de bol toe waardoor deze groeit en nieuwe bollen aanmaakt. Een mooi natuurlijk proces waarbij het koppen voor 95% machinaal gebeurt.
Na het machinaal koppen wordt handmatig de eindcontrole gedaan en worden tulpen die niet door de kopmachine zijn meegenomen handmatig gekopt. Dit is één van de meest belangrijke processen in de tulpenbol ontwikkeling. Het is daarom ook dat de tulpenpracht bij nacht elk jaar op een andere datum plaatsvindt, welke dat precies is wordt bepaald door de tulpen en het weer waar niemand invloed op heeft. Mede hierdoor viel de tulpenpracht samen met de 4 mei herdenking en 5 mei viering. Waarom geen week later of eerder? Omdat er anders nog te weinig te zien valt of omdat alle tulpenvelden een week later geen bloeiende velden meer laten zien. De reden dat de tulpenvelden allemaal tegelijk opkomen heeft te maken met de manier van planten. Alles wordt in korte periode geplant. Gaat de boer of bloemenkwekerij voor de bloem dan is de opzet geheel anders en wordt het zaaien en planten uitgesmeerd over een grote periode. Als een perceel met een tijdverschil van acht of tien weken wordt aangeplant dan zal de bloei ook verspreid in een even grote periode plaatsvinden. Anders zou er in een bepaalde week zo een grote overproductie plaatsvinden dat we maar kortstondig van de tulp kunnen genieten op de keuken of kamertafel. Het is nu van belang de gewassen nog goed te verzorgen en van voldoende water te voorzien en zo rond begin juli wordt er een start gemaakt met het rooien en verwerken van de tulpenbollen.